Trogir Photo Galerija Trogir Ciovo Excursion Trogir Dalmatia Summer in Dalmatia Lodging Trogir Dalmatia
TROGIR

nekretnine
real estate

Grad pod zaštitom UNESCO-a

U III stoljeću prije nove ere, grčki kolonisti s Visa osnovali su Trogir. Stara povjesna jezgra primjer je najbolje sačuvanog romaničko-gotičkog grada, okruženog zidinama, kulom i dvorcem. Grad je pod zaštitom UNESCO-a od 1997. godine. Trogirska katedrala s portalom zapadnih vratiju, remek djelo je majstora Radovana.

Tvrđava Kamerlengo i Sv.Marko, Knežev Dvor, palača Cipicco, Sjeverna i Južna gradska vrata, kula Vitturi i Sv.Nikola, crkve i samostani, ostaci su romaničko-gotičkog, renesansnog i baroknog perioda.

Smješten 27 km zapadno od Splita, Trogir je zapravo grad-muzej. Prepun je malih uličica, kamenih podova, starih zidina i obiteljskih grbova. Stara jezgra leži na otočiću između Čiova s kojim je vezan pokretnim mostom, te kopna, s kojim je vezan kamenim mostom.

Trogirska rivijera, koju čine otoci, uvale i grebeni, izazov su za nautičare, posebice Drvenik Veli i Mali, Čiovo, Krknjaši... Mnogobrojne šljunčane plaže, grote i hridi, idealna su mjesta za ljetni odmor i kupanje.

Trogir obiluje brojnim restoranima i konobama, s trogirskim i dalmatinskim specijalitetima, posebice ribljim.

Ribarnica koja svako jutro nudi netom ulovljenu ribu i školjke, tržnica na kojoj se nude voće i povrće, maslinovo ulje, pravi su užitak za ljubitelje zdrave prehrane. Trogirsko kulturno ljeto obilježeno je koncertima klasične, zborske i folklorne glazbe, te nezaobilaznim ribarskim noćima. Obilje noćnog života i zabave, kako po trgovima i kaletama sa živom glazbom tako i šetnja prekrasnom trogirskom rivom.

Svojim idealnim zemljopisnim smještajem i blizinom aerodroma, Trogir je prava meka za poznate i slavne. Tijekom ljeta nije neobično vidjeti usidrene brodove i sresti njihove slavne vlasnike: Ecclestonovi, princeza od Monaca, Bill Gates, Armand Assante...

Cathedral

povratak na vrh